Čili ir siltumu mīlošs augs, kas lieliski aug siltumnīcā vai saulainā vietā dārzā. Dažas šķirnes var audzēt arī podos uz palodzes.
Čili ir siltumu mīlošs augs, kas lieliski aug siltumnīcā vai saulainā vietā dārzā. Dažas šķirnes var audzēt arī podos uz palodzes.
Šie spilgtie pipari ir īsta vitamīnu bumba – tie ir bagāti ar C un E vitamīnu, kā arī satur A un B grupas vitamīnus. Līdz pat 20% no čili sausnas veido vērtīgas šķiedrvielas, bet augstais karotinoīdu saturs piešķir tiem spēcīgu antioksidanta iedarbību. Čili asumu nodrošina kapsaicīns – viela, kas ne tikai stimulē asinsriti un paātrina vielmaiņu, bet arī izraisa endorfīnu jeb laimes hormonu izdalīšanos, tāpēc daži cilvēki pat kļūst atkarīgi no šī ugunīgā auga.
Čili stādu iepriekšēja audzēšana sākas janvārī-februārī. Pubescens čili prasa garāko stādu augšanas periodu.
Sēklas jāsēj iepriekš samitrinātā Biolan augsnē sēšanai un piķēšanai vai Biolan Sfagnu sūnu tabletēs. Pēc sēšanas tās vēlreiz viegli apsmidzina ar ūdeni. Sūnu tabletēs sēklas paliek mitras, bet sējot augsnē, ieteicams tās pārklāt ar plānu augsnes kārtiņu, lai saglabātu mitrumu. Biolan Mini siltumnīca būs lielisks palīgs, nodrošinot sēklām nepieciešamo mikroklimatu.
Lai čili dīgtu, nepieciešama silta vide – vislabāk +25–28 °C. Piemēram, siltās grīdas vannas istabā var būt lieliska vieta sēklu dīgšanai. Parasti dīgšanas process ilgst apmēram divas nedēļas.
Kad jaunie augi sasnieguši 5–10 cm augstumu un tiem izveidojušās pirmās lapas, tie jāpārstāda podos. Šajā posmā vislabāk izmantot Biolan Augsni stādīšanai, kas nodrošinās stādiem nepieciešamās vielas. Ja stādi sēti Sūnu tabletēs, tos var atstāt augt tajās vēl vairākas nedēļas, jo to saknes palieks nebojātas.
Pēc dažām nedēļām čili būs iesakņojies, un būs pienācis laiks pievienot mēslojumu. Vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir ar Biolan Dabīgo mēslojumu vai Biolan Vistu mēslu granulām. Poda malā izveidojiet dziļu caurumu, pievienojiet 2 ēdamkarotes mēslojuma un pārklājiet mēslojuma granulas ar augsni. Tas nodrošinās augam barības vielas visai sezonai, un atliek tikai laistīt ar ūdeni.
Alternatīvi var izmantot arī Biolan Šķidro mēslojuma līdzekli, ko pievieno apūdeņošanas ūdenim, nodrošinot augam visas nepieciešamās barības vielas regulāri.
Čili stādīšanas laiks ir atkarīgs no tā, kur augi tiks audzēti. Tā kā čili ir jutīgs pret aukstumu, to stādīšana atklātā laukā jāveic tikai tad, kad augsne ir pietiekami silta – vismaz +15 °C. Tāpat arī gaisa temperatūra pēc iestādīšanas nedrīkst noslīdēt zem +10 °C.
Siltumnīcā ar apsildi – pirmie čili stādi var pārcelties uz siltumnīcu jau maija sākumā. Ja naktis ir vēsas, siltumnīcu iespējams papildus apsildīt. Neapsildāmā siltumnīcā – drošākais laiks čili stādīšanai ir maija beigas vai jūnija sākums, kad vairs nav nakts salnu. Atklātā laukā – čili vislabāk iestādīt jūnijā, kad augsne ir pietiekami uzsilusi.
Čili audzēšana Biolan Augsnes maiss augu audzēšanai ir īpaši ērts – audzēšanas maisā jau ir dabīgas barības vielas visai vasarai, tāpēc papildu mēslošana nav nepieciešama.
Ja čili tiek audzēts podā, jāizvēlas atbilstošs tilpums: mazākiem čili augiem – pietiek ar dažus litrus lielu podu. Lielākiem augiem – vislabāk izmantot 10 litru podu, lai saknēm būtu pietiekami daudz vietas. Mēslošanai ieteicams Biolan Mēslojums tomātiem un dārzeņiem– vasaras laikā vienam čili augam nepieciešami aptuveni 6 decilitri mēslojuma, to ieber poda malā izveidotā bedrītē un pārklāj ar augsni.
Ja čili tiek audzēts dobē vai tieši augsnē, svarīgi uzlabot augsnes struktūru. Tam lieliski der Biolan Augsne stādīšanai, kas satur bioogles un mikorizu, nodrošinot labāku sakņu attīstību un augšanas apstākļus. Mēslošanu vēlams veikt tāpat kā podos audzētiem augiem.
Asos čili piparus vienmēr apstrādājiet ar gumijas cimdiem! Kapsaicīns – viela, kas piešķir čili asumu – viegli pielīp pie ādas un var izraisīt spēcīgu kairinājumu. Tas noskalojas tikai ar laiku, tāpēc pēc čili griešanas nevajadzētu pieskarties acīm, degunam vai citām jutīgām ādas vietām.
Ideālā čili uzglabāšanas temperatūra ir +10–14 grādi, to vislabāk turēt papīra maisiņā vai brīvi ietītu plastmasas iepakojumā, izvairoties no pārāk cieša noslēguma, kas var veicināt sasmakšanu. Zaļus, vēl nenogatavojušos čili rudenī var nogatavināt istabas temperatūrā, pasargājot no izžūšanas.
Čili ir daudzpusīgs ēdiena gatavošanā. Izmantojot čili plašo krāsu, garšu un pikantuma klāstu, iespējams radīt dažādus gardumus. Papildus īstiem čili ēdieniem, prasmīgi izmantojot čili, jaunu stimulu var iegūt arī daudzi pazīstamāki ēdieni. Čili ēdienam ne vienmēr ir jābūt asam – pareizās čili šķirnes sniedz jauku karstuma sajūtu, taču tās nedominē pār citām garšām.
Čili piparus var sasaldēt, žāvēt, kūpināt vai konservēt etiķī. Vienkārša un mūsdienīga konservēšanas metode ir, piemēram, sasaldēšana. Saldēti čili labi saglabā savu pikantumu, aromātu un garšu, pat ja to tekstūra mainās.
Čili pipari ir sastopami gan savvaļā, gan selekcionētās šķirnēs. Audzētie čili iedalās četrās galvenajās sugās, katrai no tām ir savas īpašības, augšanas prasības un garšas nianses.
Capsicum annuum – visizplatītākā suga. Šī ir populārākā un visplašāk audzētā čili suga, īpaši komerciālos nolūkos. Tomēr šī suga ir jutīgāka pret kaitēkļiem un grūtāk pārziemo telpās nekā citas sugas.Populāras šķirnes: Ethiopian Brown, Star Flame un Thai Dragon.
Capsicum pubescens – kulinārijas dārgums. Šīs sugas auglīši ir lieli, gaļīgi un sulīgi, un to ziedi ir skaisti purpursarkanā krāsā. Capsicum pubescens mēdz veidot plaši augošus krūmus, tāpēc tam nepieciešams vairāk vietas vai regulāra atzarošana. Ražas novākšana ir vislabākā, ja nakts temperatūra ir zemāka par dienas temperatūru. Šķirnes piem. Rocoto Manzano, Manzano Yellow, Orange Giant.
Capsicum baccatum - īpaši piemērota iesācējiem, jo tā pielāgojas dažādiem augšanas apstākļiem un ir izturīgāka nekā citas, kā arī biežāk ir ar saldāku un maigāku garšu. Šķirnes piem. Aji Cristal, Rain Forest un Champion.
Capsicum chinense – pasaulē asākie čili. Šī suga pārspēj visas pārējās pikantuma ziņā, lai gan pastāv arī maigākas šķirnes. Augi ir kompakti un dekoratīvi, tāpēc tie labi iederas arī telpaugu kolekcijā. Tomēr pārziemošana ir iespējama tikai ar papildu apgaismojumu. Populāras šķirnes: Carolina Rieper, Naga Morich un Tasmanian Habanero.
Čili asumu mēra pēc Skovila skalas. Tīrs kapsaicīns sasniedz iespaidīgus 16 miljonus Skovila vienību, kamēr saldajiem pipariem šī vērtība ir apaļa nulle. Kādreiz par īpaši aso uzskatītais Habanero čili sasniedz aptuveni 500 000 Skovila vienību, taču mūsdienās asuma rekords pieder šķirnei Dragon’s Breath, pie 2,5 miljoniem.
Lai patērētājiem būtu vieglāk orientēties, čili asumu bieži attēlo skalā no 0 līdz 10. Habanero šajā sistēmā saņem maksimālos 10 punktus, un īpaši asie pipari tiek apzīmēti ar “10+”.